Proiectul ELSYS propune ca solutie la digitalizarea proceselor descrise de reg. CE 1013/2006 o applicatie web accesibila de catre utilizatori prin intermediul browserelor web (Chrome, Internet Explorer, Firefox ...etc). Solutia propusa concentraza sub o singura interfata toti actorii implicati in sistem.

Contextul General

Trebuie mentionat ca ELSYS nu ofera o solutie 100% referitor la digitalizarea proceselor descrise de regulament. Acest lucuru nu este posibil deoarece in transferurile internationale de deseuri sunt implicati terti ce se afla sub jurizdictia altror tari, iar aplicabilitatea unui astfel de sistem nu poate fi impusa, spre uz, celor ce nu se afla sub jurizdictia Romaniei. 

In contextul actual se stie, si s-a luat in calcul la elaborarea solutiei, faptul ca exsista tari la nivel european care detin astfel de sisteme. Totusi nu exsta, cel putin la intregul nivel a Coumnitati Europene, un sistem care sa aduca le interconecteze. La inceputul proiectului se stia de existenta a doua proiecte care isi propunea sa realizeze, la nivel regional, o interconectare:

  • proiectul EUDIN : este un proiect care isi propune dezvoltarea unui protocol pentru informatiile necesare in procesele de notificare si tot odata dezvoltarea unui broker de mesaje care sa gestioneze interconectarea sistemelor. In cadrul proiectului participa mai multe tari din Europa (Austria, Germania, Belgia, Luxemburg, Olanda si Elvetia)
  • proiectul TFS: