Sistemul este inclus într-o bază de date de geolocație, extensivă şi comprehensivă, care include localizarea autorităților competente implicate în aceste procese, cum ar fi autoritățile vamale, punctele de trecere a frontierei şi instalațiile de valorificare/eliminare sau producătorii/generatorii de deşeuri.
 
În plus, prin grafice și diagrame, ELSYS permite evidențierea statistică a rapoartelor ce conțin diferite informații privind reciclarea deşeurilor la nivelul Comunității Europene.
 
RUTA (TRASEUL)
 
Caracteristica unică a sistemului ELSYS este că funcționează bazându-se pe o interfață web ceea ce face ca toți cei implicați într-un proces de transfer de deşeuri să vizualizeze traseul transferului de deseuri, inclusiv punctele de geolocație specifice de pe o rută, cum ar fi punctul de plecare şi destinația, trecerea la frontieră, poziția exactă a transportului la un moment anume în timp. De aceea este foarte uşor pentru autoritățile de control să cunoască punctul de intrare al transportului pe teritoriul național, ori dacă a avut loc un accident, în special în cazul transporturilor de deşeuri periculoase unde Inspectoratul pentru Situații de Urgență poate localiza transportul şi afla foarte uşor prin intermediul acestei interfețe conținutul acestuia.
 
GRAFICE
 
În prezent, este necesar ca toți utilizatorii să poată realiza rapoarte statistice şi reprezentări grafice în vederea îmbunătățirii calității răspunsurilor, eficientizarea fluxului de lucru şi economisirea resurselor. Prin intermediul "tabloului de bord" din ELSYS în funcție de natura utilizatorului (fie că este operator economic sau autoritate competentă) se pot observa şi interpreta diferite informații relevante cu ajutorul
graficelor şi diagramelor, obținându-se astfel concluzii utile.
 
GEO LOCALIZARE PENTRU TRECERA FRONTIEREI SI INSTALATII
 
Punctele de trecere a frontierei, punctele de intrare/ieşire cum sunt porturile şi aeroporturile, precum şi informații despre acestea sunt complet integrate în sistem.
ELSYS poate fi utilizat în procedurile de logistică în cazul eliminării sau valorificării deşeurilor. Instalațiile sunt clar delimitate şi evidențiate pe hartă. Informațiile relevante precum fiecare instalație sunt disponibile direct în cadrul aplicației făcând browserul eficient şi uşor de utilizat.