Proiectul ELSYS se adresează unui număr mare de persoane, de diferite vârste şi naționalități implicate în activități de reciclare a deşeurilor şi alte domenii de protecție a mediului. 
 
Aşa cum interfața cu utilizatorul este, probabil, cel mai important mijloc prin care o persoană poate controla un produs software şi capătă acces la informație, programul ELSYS oferă o multitudine de avantaje proiectate pentru a crea un mediu de lucru prietenos şi interactiv.
 
 
 
O INTERFATA MODERNA
 
În termeni de proiectare, ELSYS combină armonios rafinamentul şi stilul minimalist prin evidențierea unei interfețe prietenoase şi intuitive. 
 
Utilizarea designului modern pentru ferestre, icon-uri şi meniuri, face ca programul să exceleze în sprijinul acordat utilizatorilor, asigurând o interacțiune facilă şi eficientă, reducând semnificativ atât volumul de documente în format de hârtie cât şi amplitudinea procedurilor implicate în procesul de transfer al deşeurilor.
 
TABELE DINAMICE
În sistemul pe care ELSYS îl înlocuieşte căutarea informațiilor necesită un timp îndelungat. Tabelele, forma în care sunt afişate datele, pot fi uşor sortate, filtrate, paginate, ori exportate (transferate) în orice format Microsoft Excel. Tot odata utilizatorii pot customiza ce coloanele sa fie afisate. Exista module ce implica informatii geo spatiale unde informatia din tablele este corelata cu informatiile afisate in modulul de harti.
 
Tabelele, oferă, de asemenea, scurtături (butoane) pentru cele mai comune operatiuni privind datele şi utilizarea lor. De exemplu, autoritățile pot aproba notificările, ori administratorii pot bloca sau debloca utilizatori prin interactiunea butoanele din tabel.
 
VALIDAREA FORMULARELOR
Fiecare formular în cadrul aplicației este validat corespunzător. Aceasta face imposibilă pentru utilizatori transmiterea datelor incomplete, ori în anumite cazuri date eronate. Utilizatorii, sunt informați despre datele care lipsesc, ori sunt incorecte astfel încât aceştia să poată clarifica aceste aspecte. 
 
Această opțiune este foarte utilă deoarece reduce întârzierile şi costurilor cu resursa umană. Formularele nu pot fi transmise spre aprobare până nu trec de sistemul de validare prevăzut de sistem.
 
SUPORT PENTRU MANAGEMENTUL DATELOR
O serie de informații pot fi introduse pe baza cataloagelor, de exemplu țări sau liste de deşeuri. Unele cataloage pot fi revizuite pe parcursul timpului, mai des decât altele. Deoarece procesul de decizie definit de Regulamentul CE şi/sau de legislația națională se bazează pe informații, este foarte important aplicarea principiului ne-retroactivității legislative în vederea menținerii integrității pentru trecut, prezent şi viitor a unui proces care implică transferul transfrontalier al deşeurilor. 
 
ELSYS oferă funcționalitatea de a individualiza schimbările apărute la nivelul acestor cataloage și orice tranzitie se face automat de către sistem.
 
VIZUALIZAREA DOCUMENTELOR ÎN PAGINA DE WEB
Procesele ELSYS au scopul de a simplifica acțiunile care implică documente în format de hârtie. Interfața permite vizualizarea în același timp a documentelor așa cum vor fi ele tipărite. Pentru a face această sarcină uşoară, ELSYS oferă un instrument de vizualizare în pagină cu mai multe opțiuni ajutătoare cum ar fi mărire/micşorare sau salt la o anumită pagină ori căutare.
 
SUPORT CONTEXTUAL DINAMIC
Utilizarea acestui software poate fi o sarcină minuțioasă, în special atunci când sofware-ul trebuie să înlocuiască procese care nu sunt simple în structura lor. Având în vedere aceasta, ELSYS pune la dispoziție un sistem de sprijin simplificat pentru utilizatorii săi. Pentru fiecare pagină un buton de "Ajutor" va apărea la marginea ecranului pentru a detalia fiecare sarcină pe care utilizatorul doreşte să o realizeze în conformitate cu rolul său în cadrul aplicatiei. 
 
Meniul "Ajutor" are rolul de a fi simplu de urmărit, astfel foloseste instrucțiuni clare şi scurte însotite de pictograme din cadrul aplicatiei.
 
INTERNATIONALIZAREA
Deoarece părțile implicate în procesul descris de Regulament provin din mai multe țări și un limbaj comun trebuie să fie folosit alături de limba națională, face ca aplicația să vină internaționalizată. În acest sens la fiecare pas poate fi schimbată limba folosită fără a denatura conținutul.
 
În acest moment, suportul este oferit pentru limba engleză şi română, dar poate fi extins foarte uşor şi la alte limbi.